IBIA en NOGA gaan samenwerken rond sportweddenschappen en integriteit

Amsterdam, 2 juni 2020. De International Betting Integrity Association (IBIA) en de Nederlandse branchevereniging van online kansspelaanbieders Nederlandse Online Gambling Associatie (NOGA), hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend die de samenwerking en afstemming tussen de twee organisaties regelt.

In lijn met dit Memorandum of understanding (MoU) zullen de beide organisaties gezamenlijk werken aan projecten gericht op het bevorderen en tot stand brengen van een levensvatbare, gereguleerde weddenschapsmarkt met een hoge kanalisatiegraad en daarmee samenhangende effectieve maatregelen ter bescherming van de consument, de sport en operators. De gezamenlijke activiteit is met name op Nederland gericht, vooral ook in aanloop naar openstelling van de online gokmarkt medio 2021.

Peter-Paul de Goeij, directeur van NOGA (voorheen: Stichting Speel Verantwoord (SSV) zegt: “Beide organisaties vertegenwoordigen een groot aantal weddenschapsaanbieders en het is goed dat SSV en IBIA nauw samenwerken in de aanloop naar de invoering van de wet op Kansspelen op afstand. Hoewel beide brancheorganisaties de openstelling van de markt verwelkomen, legt de wet op integriteitsgronden een aantal beperkingen op aan bepaalde weddenschapsproducten. Deze beperkingen zijn door zowel SSV als IBIA in twijfel getrokken. Wij zijn namelijk bezorgd over de negatieve impact van de beperkingen op de kanalisatie naar het legale aanbod en de daarmee samenhangende levensvatbaarheid van de markt.”

Khalid Ali, CEO van IBIA zegt: “De Nederlandse wet stelt aanbieders voor een aantal kansen en uitdagingen met betrekking tot de beschikbaarheid van weddenschappen en aanverwante integriteitskwesties. Wij zullen samen met SSV een succesvolle en nauwe samenwerking met de toezichthouder, beleidsmakers en andere belanghebbenden in Nederland nastreven. We zullen de belangrijke punten op de agenda zetten en er zo aan toe bijdragen dat de marktopening een succes wordt. Zo is te denken aan het opnemen in de vergunningvereisten voor alle weddenschapsaanbieders dat zij lid moeten zijn van een instantie voor integriteitscontrole en dat de Nederlandse wet IBIA specifiek noemt als best practice.

EINDE

Over de International Betting Integrity Association

De International Betting Integrity Association is de toonaangevende wereldwijde pleitbezorger van integriteit in de gereguleerde weddenschapsbranche. Onze leden hebben een gemeenschappelijk doel: corruptie bij weddenschappen bestrijden om de integriteit van sport en hun bedrijfsvoering te beschermen. Opgericht in 2005 en voorheen bekend als ESSA, zijn wij een non-profitorganisatie waarvan de leden veel van ‘s werelds grootste gereguleerde weddenschapsaanbieders omvatten, actief op zes continenten. Leden ondergaan een rigoureus due diligence-proces en moeten zich houden aan onze gedragscode die hen committeert aan een verantwoord aanbod van weddenschappen.

Het Monitoring & Alert Platform van de International Betting Integrity Association is een zeer effectief anticorruptiesysteem dat verdachte activiteiten op de wedmarkten van haar leden opspoort en rapporteert. Het op maat gemaakte systeem volgt wed-transacties die zijn gekoppeld aan individuele consumentenaccounts, een duidelijk voordeel boven de gewone commerciële controlesystemen die zijn gewone odds-movements monitoren. IBIA heeft langdurige partnerschappen gesloten om informatie te delen met toonaangevende sportinstanties, waaronder FIFA, UEFA, de TIU en het IOC, en daarnaast ook met veel kansspeltoezichthouders, om deze gegevens te gebruiken en corruptie op te sporen. De organisatie is transparant en publiceert driemaandelijkse integriteitsrapporten waarin de activiteiten die op het platform worden gerapporteerd, worden geanalyseerd.

www.ibia.bet

Over NOGA

NOGA, dat onder meer de aanbieders bet365, Betsson, Dazzletag, Flutter, GVC en Kindred tot haar leden rekent, is de Nederlandse branchevereniging van de online kansspelaanbieders en vertegenwoordigt toonaangevende bedrijven die zowel B2C- als B2B-diensten aanbieden. NOGA werkt samen met Nederlandse autoriteiten (relevante ministeries, toezichthouder, parlement) en andere belanghebbenden, aan een goed gereguleerd en aantrekkelijk online kansspelaanbod voor Nederlandse consumenten. Een veilige en betrouwbare digitale omgeving voor online spelers is de sleutel tot een succesvolle regulering van de Nederlandse markt. Dit vereist het hoogste niveau van consumentenbescherming en houdt rekening met de realiteit van de digitale economie en de bestaande consumentenvraag. Het leidt er ook toe dat het gereguleerde aanbod aantrekkelijk genoeg is om zo groot mogelijke groep spelers over te halen het gereguleerde aanbod te verkiezen boven het ongereguleerde aanbod.

www.no-ga.nl

Download persbericht hier.