Legalisering online kansspelmarkt komt als geroepen

Ipsos-onderzoek: Nederlanders willen gokken bij legale aanbieders

Amsterdam, 1 maart 2021 – Een meerderheid van de Nederlandse online kansspel spelers gokt het liefst bij een legale online aanbieder. Dit blijkt uit de eerste Online Kansspel Barometer, een onderzoek van het gerenommeerde onderzoeksbureau Ipsos naar de stand van de (online) kansspelmarkt. Deze uitkomst bevestigt het maatschappelijke belang van de Wet Kansspelen op Afstand (KOA) die op 1 april in werking treedt.

Uit verdiepend kwalitatief onderzoek in de KOA Barometer blijkt verder dat consumenten behoefte hebben aan glasheldere en eerlijke communicatie over mogelijke winstkansen en verwachten dat aanbieders verantwoord spelgedrag ondersteunen. Ook laat het representatief kwantitatief onderzoek zien dat twintigers en jonge dertigers de actiefste doelgroepen zijn op de onlinekansspelmarkt.

Peter-Paul de Goeij, directeur van de branchevereniging van online kansspelaanbieders (NOGA), vindt de resultaten uit het Ipsos-onderzoek zeer waardevol: “Het doel van de wet KOA is om consumentenbescherming te bieden door het begeleiden van consumenten naar aanbieders met een Nederlandse vergunning. Op het moment dat jonge doelgroepen op de kansspelmarkt actief zijn, is het belang van regulering extra groot.” Door de modernisering van de Nederlandse kansspelwet wordt het voor online aanbieders mogelijk om een licentie aan te vragen. Dat is heel goed nieuws voor de ruim 1 miljoen Nederlanders die al online gokken. Na 1 april worden zij beschermd door Nederlandse wet- en regelgeving.

De Goeij: “Een veilig, verantwoord en aantrekkelijk online kansspelaanbod in Nederland is voor NOGA enorm belangrijk. Het bestaansrecht van de (online) goksector staat of valt bij een intrinsiek gemotiveerd verantwoord spelaanbod. Daarom heeft NOGA ook het initiatief genomen tot de jaarlijkse Online Kansspel Barometer.”

De Online Kansspel Barometer is een jaarlijks terugkerend onderzoek en stelt stakeholders in staat hun mening te geven over de gang van zaken op die (online) kansspelmarkt.

Over Noga
NOGA is de branchevereniging en vertegenwoordiger van online kansspelaanbieders die inzetten op een veilig, verantwoord en aantrekkelijk online gokaanbod in Nederland. De leden van NOGA zijn in meerdere Europese landen vergunde, internationaal opererende en gerenommeerde aanbieders, waaronder bet365, Betsson, Betway, Dazzletag, Flutter, GVC en Kindred.

Over het onderzoek
Deze gegevens zijn gebaseerd op online onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.004 Nederlanders en een representatieve boost van 305 jongvolwassenen (18-34 jaar) tussen 13 januari en 18 januari 2021. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. Op basis van de uitkomsten van deze studie is tussen 1 februari en 7 februari 2021 een kwalitatieve online community opgezet met 26 deelnemers uit het kwantitatieve onderzoek om duiding en verdieping te brengen in de kwantitatieve resultaten.