NOGA gaat samenwerken met het Portugese APAJO

Amsterdam / Lissabon, 4 maart 2021. De Nederlandse Online Gambling Associatie (“NOGA”) en de Portugese Associação Portuguesa de Apostas e Jogos Online (“APAJO”) hebben een Memorandum of Understanding (‘MoU’) ondertekend. De twee Europese zusterorganisaties geven daarmee verder invulling aan de langdurige warme band tussen beide organisaties. APAJO en NOGA gaan nauwer samenwerken en onder meer gezamenlijk kanalisatie en verantwoorde deelname aan online kansspelen in beide landen bevorderen. Bovendien zullen ze onderling informatie uitwisselen en lokale best practices delen om te helpen bij bevorderen van een veilige en verantwoorde online gokmarkt in de twee landen.

Hoewel de Europese kansspelmarkten vooralsnog niet zijn geharmoniseerd en de afzonderlijke lidstaten het recht hebben hun gokmarkten naar believen te reguleren, staat het buiten kijf dat een uitwisseling van ervaring en informatie tussen de lidstaten onderling, heel goed is. Er is immers tussen de lidstaten maar weinig verschil in het belang van zaken als consumentenbescherming, de bevordering van kanalisatie en de bescherming van de integriteit van de sport. Door samenwerking en uitwisseling kunnen landen leren van elkaars ervaringen en zo ook valkuilen voorkomen.

APAJO-voorzitter Gabino Oliveira: “We zijn zeer verheugd over het initiatief van NOGA om de tot nu toe informele uitwisseling van gegevens en feiten naar een hoger niveau te tillen en een geïnstitutionaliseerde regelmatige samenwerking op gang te brengen. Hoewel we de sociale, economische en historische specifieke kenmerken van elke EU-lidstaat tot uiting zien komen in de lokale kansspelregels, zijn we toch allemaal Europeanen, en als zodanig is er een uitgebreide gemeenschappelijke basis als het gaat om online gokgerelateerde onderwerpen zoals consumentenbescherming, sportintegriteit of reclame- en gegevensbeschermingsnormen.”

NOGA-directeur Peter-Paul de Goeij: “We zijn enthousiast over onze nieuwe samenwerking met APAJO. De Portugese markt is vergelijkbaar met de Nederlandse markt, maar ligt wel jaren voor op Nederland met de regulering van de online markt. We zijn van plan om regelmatig marktinformatie uit te wisselen en te leren van best practices. Onze samenwerking met APAJO zal ons enorm ten ondersteunen bij het gezamenlijk ontwikkelen van de Nederlandse online gokmarkt samen met alle  lokale stakeholders. We zijn ervan overtuigd dat deze stap uiteindelijk ook weer zal bijdragen aan een organische groei in de richting van harmonisatie van de kansspel regelgeving in de EU.

Over NOGA

De Nederlandse Online Gambling Associatie is de branchevereniging en belangenbehartiger van online kansspelaanbieders die inzetten op een veilig, verantwoord en aantrekkelijk online kansspelaanbod in Nederland.

Over APAJO

De Portugese vereniging voor online betting en gokken APAJO, werd in 2018 opgericht met als algemene doel om het wettelijke kader voor online wedden en gokken in Portugal voortdurend te helpen verbeteren, duurzaam te maken voor lokale en internationale exploitanten, nieuwe ontwikkelingen en trends te begeleiden en weddenschappen en gokken volledig veilig te houden voor alle belanghebbenden: industrie, sport en klanten.