NOGA omarmt eerste pan-Europese online gokreclame code

Amsterdam, 21 mei 2020. NOGA, de Nederlandse branchevereniging en belangenbehartiger van online kansspelaanbieders, heeft vandaag de eerste Europese gedragscode met betrekking tot verantwoordelijke reclame voor online kansspelen aangenomen.

De pan-Europese online kansspelreclame code die is ontwikkeld en opgesteld door de European Gaming and Betting Association (EGBA), stelt eisen aan een verantwoorde inhoud van kansspelreclame voor alle mediakanalen, inclusief voor social mediakanalen en de bescherming van minderjarigen. De code staat open voor toetreding door online gokaanbieders en gok- en media- brancheorganisaties uit heel Europa.

“Hoewel het Europese kansspelbeleid momenteel nog erg versnipperd is, ligt de toekomst van wet- en regelgeving in de online kansspelsector vooral in Europese samenwerking en is harmonisatie uiteindelijk onontkomelijk. Deze gedragscode is een van de belangrijke eerste stappen in die richting. Dat juist op het gebied van de reclame Europese organisaties de handen ineen slaan verwondert niet. Adverteren speelt een belangrijke rol in de kanalisatie van de consument naar het gereguleerde, veilige en verantwoorde kansspelaanbod – en het moet verantwoord gebeuren. Daarom ondersteunen we dit initiatief voor veiliger gokken van harte, omdat het verantwoorde reclame zal bevorderen en de Nederlandse consumenten en minderjarigen in het bijzonder, zal helpen beschermen”, zegt Peter-Paul de Goeij, directeur van NOGA (voorheen: Speel Verantwoord).

NOGA en EGBA zetten zich volledig in voor het promoten van veilig en verantwoord gokken en in het bijzonder voor verantwoord adverteren zodat minderjarigen en kwetsbare groepen niet worden blootgesteld aan reclame, reclame niet leidt tot gokproblemen en het bijdraagt aan een veilig, gezond en goed gereguleerd online gokklimaat in Nederland.

Deze pan-Europese online reclamecode is in aanvulling op de geldende reclame wet- en regelgeving in Nederland en staat naast de Nederlandse reclame code voor online kansspelen, zoals deze momenteel in voorbereiding is. De EGBA code kan de Nederlandse code informeren en aanvullen. Het toezicht op de naleving van de EGBA code zal worden belegd bij een onafhankelijke derde partij. NOGA roept haar aangesloten kansspelaanbieders en overige kansspelaanbieders op om EGBA’s reclamecode ook te omarmen en te ondertekenen.

De integrale tekst van de Europese gedragscode is online beschikbaar.

Over NOGA

De Nederlandse Online Gambling Associatie (NOGA, voorheen: Speel Verantwoord) is de brancheorganisatie en belangenbehartiger van online kansspelaanbieders die inzetten op een veilig en verantwoord online kansspelaanbod in Nederland.

Over de European Gaming and Betting Association

De European Gaming and Betting Association (EGBA) is de in Brussel gevestigde branchevereniging die de toonaangevende online kansspel- en wedexploitanten vertegenwoordigt die zijn gevestigd, vergund en gereguleerd in de EU. Meer informatie: www.egba.eu.

Persbericht